Nyt informationsmateriale om synstab og øjensygdom

Andrea Nedergaard Jensen og Uopdaget Synstab udgiver informationsmateriale, der vil styrke viden om synstab og øjensygdom.

Ved du, hvad du skal være opmærksom på, når det handler om at fange øjensygdom i tide?

Vi ved, at rigtig mange borgere, særligt de ældre, ikke kender til eller er opmærksomme på de forandringer i synet, som det er vigtigt at reagere på for at forhindre unødvendigt synstab. Manglende viden om synstab og øjensygdom, kan være en af årsagerne til, at man ikke får søgt hjælp i tide og dermed ikke får den nødvendige behandling. Med et nyt informationsmateriale vil projekt Uopdaget Synstab og ph.d.-studerende Andrea Nedergaard Jensen styrke viden om synstab og øjensygdom, hos de borgere, der er i risikogruppen for at udvikle et synstab i fremtiden.

Andrea Nedergaard Jensen er ph.d.-studerende ved Øjenafdelingen på Sjællands Universitetshospital og Københavns Universitet, og hendes projekt udgår fra Uopdaget Synstab. Andreas ph.d.-projekt omhandler hvordan livet med et synstab opleves for den påvirkede, “Jeg interesserer mig særligt for ældre og deres syn, samt de komplekse synsrelaterede udfordringer, der ofte fletter sig ind i borgernes øvrige livsomstændigheder.”

En del af Andreas ph.d.-projektet er fokuseret på at udbrede information om risici ved at leve med et uopdaget synstab og hvordan øjensygdomme kommer til udtryk gennem symptomer, der påvirker hverdagslivet.
I foråret blev resultatet af dette arbejde så offentliggjort, da et informationsmateriale med viden om synstab og øjensygdomme udkom. Informationsmaterialet består af et hæfte, der er målrettet borgere, som er i risiko for at leve med et uopdaget synstab samt deres pårørende. Med mere viden om, hvilke symptomer man skal reagere på, og hvor man kan få den rette hjælp, er målet at flere skal opsøge hjælp i tide, og dermed forhindre en forværring i synsevnen.

Udviklet i samarbejde

Informationsmaterialet har taget udgangspunkt i platformen Råd om Syn, der er udarbejdet af Komiteen for Sundhedsoplysning. Herfra er den vigtigste viden blevet udvalgt og tilpasset i et sprog, som henvender sig til ældre i risiko for at leve med synstab og deres pårørende. Informationsmaterialet har undervejs været afprøvet i Øjenklinikken på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, hvor patienter og pårørende har taget godt imod materialet og bidraget med værdifuld feedback. Efterfølgende er materialet blevet yderligere kvalificeret af forskellige eksperter på øjenområdet og ressourcer fra ældreplejen.

Vigtigt har det også været at leve op til krav om tilgængelighed, når der kommunikeres til en målgruppe, som kan være synsudfordret:

“Takket være borgere, pårørende og projektpartnerne har vi nu et materiale, der i et lettilgængeligt hverdagssprog formidler vigtig viden om synstab, øjensygdom og muligheder for hjælp, som alle kan have gavn af at læse. Vi har arbejdet med at gøre det så læsevenlig for borgere med synstab som muligt, og har leget med skrifts størrelse, kontraster, at mindske genskær, og opsætning.” forklarer Andrea Nedergaard Jensen.

 

Har du fået lyst til at læse informationsmaterialet? Det kan downloades gratis her på siden under UDGIVELSER

Informationsmateriale om synstab og øjensygdomme

Tag et kig på informationsmaterialet – var der mon noget, du ikke vidste i forvejen?

Informationsmaterialet om synstab og øjensygdomme er udarbejdet til ældre, som er i risiko for at leve med et synstab samt deres pårørende. Selvom du ikke befinder dig i denne gruppe, så kan alle have gavn af at læse informationsmaterialet – rigtig mange øjenlidelser kan behandles mere effektivt, hvis de opdages i tide. Det er derfor vigtigt at vide hvad man skal være opmærksom på, og hvilke symptomer det kan være en god idé at få tjekket hos en optiker eller øjenlæge.

 

 

Læs informationsmateriale

Forfatteren bag informationsmaterialet

Andrea Nedergaard Jensen er Ph.d.-studerende ved Sjællands Universitetshospital og Københavns Universitet. Hendes forskning fokuserer på aldring, personcentreret tilgang, social ulighed i brug af sundhedsydelser og partnerskaber.

I Uopdaget Synstab fokuserer Andrea på ældre og deres syn, samt de komplekse synsrelaterede udfordringer, der ofte fletter sig ind i borgernes øvrige livsomstændigheder.
Andrea er hovedforfatter bag materialet, der er udkommet på dansk og svensk og uddeles til patienter og pårørende i projekt Uopdaget Synstab.