FØLGEGRUPPE: Samarbejde på tværs styrker indsatsen mod synstab hos ældre

Den 6. september 2024 blev der afholdt følgegruppemøde i projekt Uopdaget Synstab. Mødet samlede repræsentanter fra en bred vifte af organisationer og institutioner, herunder Komiteen for Sundhedsoplysning, IBOS, Øjenforeningen, Optikerforeningen og SOSU-skolen i Nykøbing Falster. En af projektets sparringspartner og ph.d.-vejleder fra Københavns Universitet deltog ligelede.

 

Skarpt fokus på forskning og formidling

Mødet åbnede med en præsentation af projektets hovedformål ved Torben Lykke Sørensen, overlæge og professor i øjensygdomme. De to ph.d.-studerende Andrea Nedergaard og Birte Bay gav herefter en status på projektets udvikling og forklarede studiedesignet. Andrea præsenterede desuden et nyt informationsmateriale, der er udviklet for at styrke kommunikationen med patienter og deres pårørende.

Informationsmaterialet er en central del af projektet, da det skal hjælpe med at øge bevidstheden om vigtigheden af tidlig indsats mod synstab. Målet er, at materialet skal være en ressource for både borgere og sundhedsprofessionelle i kampen mod de konsekvenser, som uopdaget synstab kan have for ældre.

 

Samarbejde på tværs af sektorer

Følgegruppemødet er et værdifuldt forum for deling af viden og erfaringer. Deltagerne diskuterede, hvordan projektets resultater kan leve videre og gøre en forskel i praksis, når projektet afsluttes. Der blev især lagt vægt på hvordan indsigterne og resultaterne kan implementeres i  samarbejde med patientforeninger, synscentraler og uddannelsesinstitutioner.

“Der er stor værdi i at dele viden på tværs af organisationer og sektorer, især med henblik på, hvordan projektets resultater kan implementeres og leve videre efter afslutningen,” siger Anne Nistrup, der er kvalitativ forskningsmedarbejder og som deltog i mødet.

 

Næste møde i marts 2025

Følgegruppen ser frem til at mødes igen den 21. marts 2025, hvor sparringspartnere endnu engang inviteres til at bidrage. Målet er at fortsætte den tværfaglige dialog og sikre, at projektets indsigter bliver bredt implementeret til gavn for ældre med synstab.